Pretorija, 30. svibnja 2017.

Hrvatski film Zvizdan na Europskom filmskom festivalu u Južnoj Africi

U suorganizaciji europskih kulturnih instituta, Delegacije Europske unije i veleposlanstava država članica u Pretoriji, od 5. do 14. svibnja u Republici Južnoj Africi održao se Europski filmski festival, na kojem je po prvi puta sudjelovala i Hrvatska, dugometražnim igranim filmom Zvizdan (2015.), redatelja Dalibora Matanića.

Europski filmski festival (EUFF 2017, www.eurofilmfest.co.za) održao se paralelno u četiri najveća južnoafrička grada – Johannesburgu, Pretoriji, Cape Townu i Durbanu. Nakon nekoliko godina, koordinaciju EUFF-a od Francuske alijanse preuzeo je Goethe-Institut u Južnoj Africi, a domaćin je tradicionalno bio najjači južnoafrički lanac Ster-Kinekor Cinema Nouveau. EUFF 2017 organiziran je u suradnji s Delegacijom Europske unije i 12 kulturnih instituta ili veleposlanstava država članica u Republici Južnoj Africi.

Odabrani hrvatski film Zvizdan sudjelovao je na brojnim filmskim festivalima u svijetu, osvojio Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film Pulskog filmskog festivala 2015., kao i nagradu žirija na 68. Filmskom festivalu u Cannesu 2015. (program Un Certain Regard).