Pretorija, 14. srpnja 2018.

Hrvatski zborovi uspješno nastupili na 10. Svjetskim zborskim igrama u Pretoriji

U Pretoriji se je od 1. do 14. srpnja održala najprestižnija svjetska zborska manifestacija – 10th  World Choir Games10. Svjetske zborske igre.

U 27 različitih natjecateljskih kategorija, na manifestaciji je nastupilo 312 zborova (više od 20.000 pjevača) iz 62 zemlje sa svih kontinenata, uključujući i 4 zbora iz Hrvatske: Muška / Ženska klapa Kastav; vokalno-instrumentalni sastav Jane iz Velike Gorice te Čarobna frula iz Zagreba.

Svjetske zborske igre, poznate i pod nazivom Zborska olimpijada, najveće su međunarodno natjecanje pjevačkih zborova na svijetu. Službena krilatica natjecanja glasi: Zajedničko pjevanje približava narode te glavna svrha ovog međunarodnog zborskog susreta nije natjecateljskog, već društvenog karaktera; zamišljeno je kao događaj koji će ljude iz različitih dijelova svijeta upoznati i približiti glazbom i zajedničkim pjevanjem.

Kastavske klape predstavile su se sa zahtjevnim repertoarom usmjerenim ka cjelovitom predstavljanju našeg glazbenog nasljeđa te su nastupile izravno u finalnom dijelu natjecanja, zahvaljujući iznimno dobrim rezultatima koje su postigle posljednjih godina na međunarodnim natjecanjima.

Vokalno-instrumentalni sastav Jane predstavio nas je u kategoriji Folklor s instrumentalnom pratnjom, dok se Hrvatsko glazbeno društvo Čarobna frula iz Zagreba natjecalo u kategorijama Jazz; Pop zborovi i Folklor s instrumentalnom pratnjom.

Osim olimpijskih odličja, na natjecanju se dodjeljuju i posebna priznanja, za istaknute nastupe u ne-natjecateljskom dijelu programa, nagrada za najbolje debitante i nagrade za umjetnički rad dugogodišnjim zborovođama i zborovima, a hrvatski su predstavnici kući ponijeli čak četiri srebrne medalje.

Hrvatsko glazbeno društvo Čarobna frula iz Zagreba svojom je glazbom uljepšalo i nedjeljnu misu u Hrvatskoj katoličkoj misiji svetog Jeronima, gdje su održali i kraći koncert za članove hrvatske iseljeničke zajednice u Johannesburgu.