Pretorija, 26. lipnja 2017.

Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u Pretoriji

Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske i 25 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Južne Afrike, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pretoriji održalo je u ponedjeljak, 26. lipnja 2017. godine, u restoranu Blue Crane, smještenom u rezervatu ptica Austin Roberts u Pretoriji, svečani prijem za veleposlanike i pripadnike diplomatskog zbora u Južnoj Africi, suradnika Veleposlanstva, predstavnika južnoafričke poslovne i javne scene te hrvatske zajednice.

Okružen plavim ždralovima, nacionalnom pticom Južne Afrike, veleposlanik dr. sc. Nenad Prelog metaforički je opisao povezanost dviju udaljenih zemalja pričom o ljubavi slavnih roda Malene i Klepetana. Hrvatska i Južna Afrika uspostavile su diplomatske odnose 1992. godine i nakon 25 godina izvrsnih političkih odnosa, došlo je vrijeme da i bilateralna trgovinska suradnja dobije snažnija krila. Koordinator Nacionalnog povjerenstva za koordinaciju obavještajnih podataka Ministarstva za nacionalnu sigurnost Republike Južne Afrike Mike Masiapata pozdravio je daljnje jačanje gospodarske suradnje, a osobito je naglasio sektore turizma, brodogradnje, plave ekonomije, ali i obrazovanja, znanosti i tehnologije te kulturnu suradnju.

Uzvanici su imali prilike uživati i u domaćim zeljanicama i sirnicama, zahvaljujući izvrsnom kulinarskom umijeću supruge veleposlanika Davorke Prelog te u hrvatskim i međunarodnim skladbama u izvedbi obitelji Jadrijević.