Pretorija, 25. lipnja 2018.

U Pretoriji svečano obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Južnoj Africi upriličilo je u Pretoriji dana 25. lipnja 2018. godine svečani prijem povodom Dana državnosti Republike Hrvatske.

Svečanom prijemu u restoranu The Blue Crane, smještenom u rezervatu ptica Austin Roberts, odazvalo se oko 160 uzvanika. Među uzvanicima su bili veleposlanici i članovi diplomatskog zbora Južne Afrike, predstavnici Vlade Republike Južne Afrike i Ministarstva međunarodnih odnosa i suradnje (DIRCO), suradnici Veleposlanstva, južnoafrički gospodarstvenici te brojni članovi hrvatske zajednice i Hrvatske katoličke misije sv. Jeronima.

Početak prijema uveličan je izvedbom himni Republike Hrvatske i Republike Južne Afrike, nakon čega je veleposlanik Republike Hrvatske, dr. Nenad Prelog održao govor. U svom obraćanju, dr. Prelog je podsjetio na tradicionalno dobre i prijateljske odnose između Republike Hrvatske i Južne Afrike, s posebnim naglaskom na mogućnosti jačanja gospodarske bilateralne suradnje, prije svega u području znanosti, brodogradnje i turizma. Naime, broj južnoafričkih turista koji posjećuje Hrvatsku svake se godine eksponencijalno povećava. Govoreći prisutnima, veleposlanik dr. Prelog podsjetio je i na činjenicu da uskoro slavimo pet godina otkako je Republika Hrvatska postala članicom Europske unije, na prednosti i obveze koje nam je to članstvo donijelo, ali i na našu tradiciju izuma, koja se proteže kroz više stoljeća. Nakon poznatih izuma Fausta Vrančića, Ruđera Boškovića, Ivana Lupisa, Slavoljuba Penkale, utjecaj Hrvata na različitim poljima se nastavlja, pa tako ne izostaje niti u Južnoj Africi. U tom smislu prisutnima se obratio i g. Ivo Lazić, Hrvat rođen u Južnoj Africi, jedan od najboljih južnoafričkih izumitelja u području telekomunikacija.

Himne i mnogobrojne hrvatske pjesme tijekom događaja muzički su izveli Hrvati, gđa Uršula Jadrijević i njezin sin g. Bernard Jadrijević.