Pretorija, 22. prosinca 2019.

Izbori za Predsjednika Republike Hrvatske - objava biračima

Vlada Republike Hrvatske je dana 14. studenoga 2019. godine donijela Odluku o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske. Za dan održavanja izbora određena je nedjelja 22. prosinca 2019. godine, od 7:00-19:00 sati po lokalnom vremenu.
U Republici Južnoj Africi izbori će se održati na izbornom mjestu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pretoriji – Ozmik House, 165 Lynnwood Road, 0181 Pretoria (Brooklyn).

Svi birači mogu do 11. prosinca 2019. godine provjeriti svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici  Ministarstva uprave https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Birači koji imaju prijavljeno prebivalište u RH mogu zatražiti PRETHODNU REGISTRACIJU pri nadležnom diplomatsko/konzularnom predstavništvu, dok birači koji nemaju prebivalište u RH, ukoliko nemaju izdanu e-osobnu iskaznicu, moraju zatražiti AKTIVNU REGISTRACIJU kako bi mogli glasovati. Zahtjevi za aktivnu ili prethodnu registraciju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pretoriji zaprimaju se neposredno, poštom ili elektroničkom poštom. Uz zahtjev se mora priložiti i preslika valjanog identifikacijskog dokumenta (osobna iskaznica ili putovnica). Zahtjevi za aktivnu ili prethodnu registraciju mogu se podnositi zaključno do srijede 11. prosinca 2019. godine.

Od podnošenja zahtjeva za aktivnu registraciju izuzeti su birači – hrvatski državljani koji nemaju prijavljeno prebivalište u RH, a kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan RH. Navedeni birači će se po službenoj dužnosti aktivno registrirati za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. No, ukoliko na dan izbora žele glasovati izvan svog mjesta prebivališta odnosno pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, moraju do 11. prosinca 2019. godine zatražiti promjenu mjesta aktivne registracije (drugo diplomatsko-konzularno predstavništvo ili mjesto u RH).

Birači koji imaju pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju putem sustava e-Građani.

S obzirom na mogućnost održavanja i drugog kruga glasovanja, pozivaju se birači da se prilikom podnošenja zahtjeva za prvi krug glasovanja, izjasne i za drugi krug glasovanja.

Na mrežnoj stranici Ministarstva uprave https://uprava.gov.hr/predsjednicki-izbori-2019/13319, dostupni su svi obrasci zahtjeva te podaci o adresama nadležnih ureda.

Za sve dodatne informacije, ljubazno molimo da nam se obratite na broj telefona 012 342-1206 ili elektroničkom poštom na adresu: croemb.pretoria@mvep.hr

ZAHTJEV ZA AKTIVNU I PRETHODNU REGISTRACIJU
ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana