Pretorija, 23. prosinca 2019.

Drugi krug predsjedničkih izbora – objava biračima

Drugi krug izbora za Predsjednika Republike Hrvatske održati će se u nedjelju, 5. siječnja 2020. godine, od 7:00-19:00 sati po lokalnom vremenu. U Republici Južnoj Africi izbori će se održati na izbornom mjestu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pretoriji – Ozmik House, 165 Lynnwood Road, 0181 Pretoria (Brooklyn).

Svi birači mogu provjeriti svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Birači koji imaju prijavljeno prebivalište u RH mogu zatražiti PRETHODNU REGISTRACIJU pri nadležnom diplomatsko/konzularnom predstavništvu, dok birači koji nemaju prebivalište u RH, ukoliko nemaju izdanu e-osobnu iskaznicu, moraju zatražiti AKTIVNU REGISTRACIJU kako bi mogli glasovati. Zahtjevi za aktivnu ili prethodnu registraciju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pretoriji zaprimaju se elektroničkom poštom do 25. prosinca 2019. godine u ponoć. Uz zahtjev se mora priložiti i preslika valjanog identifikacijskog dokumenta (osobna iskaznica ili putovnica).

Od podnošenja zahtjeva za aktivnu registraciju izuzeti su birači – hrvatski državljani koji nemaju prijavljeno prebivalište u RH, a kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan RH. Navedeni birači će se po službenoj dužnosti aktivno registrirati za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. No, ukoliko na dan izbora žele glasovati izvan svog mjesta prebivališta odnosno pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, moraju do 25. prosinca 2019. godine zatražiti promjenu mjesta aktivne registracije (drugo diplomatsko-konzularno predstavništvo ili mjesto u RH).

Birači koji imaju pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju putem sustava e-Građani.

Birači koji su se do 11. prosinca 2019. godine registrirali pri ovom veleposlanstvu za 1. i 2. krug izbora, mogu ostvariti svoje biračko pravo bez ponovnog slanja zahtjeva.

Za sve dodatne informacije, ljubazno molimo da nam se obratite na broj telefona 012 342-1206 ili elektroničkom poštom na adresu: croemb.pretoria@mvep.hr

ZAHTJEV ZA AKTIVNU I PRETHODNU REGISTRACIJU
ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana